keskiviikko 10. elokuuta 2016

Kansojen juurilla -lukuhaaste

Kansojen juurilla, melkein vuoden kestänyt lukuhaaste päättyi eilen 9. elokuuta. Ehdin kirjoittamaan koostetta kuitenkin vasta tänään.

Kuvan pohjana Pearson Scott Foresmanin julkaisema kuva (public domain), Suketuksen blogista

Haasteeseen oli tavoitteena lukea kolme kirjaa, jotka kertovat alkuperäiskansoista, tai ne oli kirjoittanut alkuperäiskansoihin kuuluva henkilö. Yhden kirjan tuli liittyä saamelaisiin. Tähän haasteeseen luin neljä kirjaa:

Rachel Campbell-Johnston: The Child's Elephant. Kirja kertoi Afrikan savanneista ja pikkukylästä, norsuista, sodan kammottavuudesta ja pakomatkasta. Eräässä vaiheessa päähenkilöt tapasivat sademetsässä asuvat pygmit, lyhytkasvuisen kansan, joiden elämäntapaa kuvaillaan paljon. Pygmeille on ollut netin mukaan uhkana niin sademetsien tuhoutuminen kuin taikauskoisuuskin.

Karl May: Hopeajärven aarre. Tästä kirjasta yllätyin positiivisesti, sillä siinä tavattiin hyviä ja ihailtuja intiaaneja, jotka olivat hyviä ystäviä valkoihoisten kanssa. Teoshan on kirjoitettu 1800-luvulla, jolloin intiaaneihin ei välttämättä suhtauduttu positiivisesti. Oli kirjassa mukana myös ilkeitäkin intiaaniheimoja, joilla oli raakoja kidutusmenetelmiä, sekä murhanhimoisia vaaleaihoisiakin. Tasoissa siis oltiin.

Geraldine McCaughrean: The Middle of Nowhere. Tämän kirjan mukana pääsin myöskin 1800-luvulle, mutta aivan eri mantereelle: Australian autioille takamaille, joilla asui harvakseltaan eurooppalaistaustaisia, paimentolaisia ja aboriginaaleja. Heidän kulttuuristaan kerrottiin, aboriginaalisanoja opin kuten Altjeringa tarkoittaa Uniajan maata. Tarinasta kävi kuitenkin selväksi, että niin kuin intiaaneja myös aboriginaaleja on pidetty alempiarvoisena ja valitettavasti kyllä halveksittukin.

Sari Peltoniemi: Kuulen kutsun metsänpeittoon. Tämä kirja oli lähinnä pintaraapaisu saamelaisuuteen, mutta tarinan fantasiaolento oli saamelaisen mytologian Aahtsek. Päähenkilö luki etsiessään tietoa juuristaan, että saamelaisia on myöskin syrjitty, ja heidän kulttuuriaan on yritetty kitkeä pois esimerkiksi pakottamalla lapset suomalaisiin kouluihin.

Luin siis jotain Afrikan pygmeistä, Pohjois-Amerikan intiaaneista, Australian aboriginaaleista ja Suomen saamelaisista. Sattumalta noin eri puolilta maapalloa! Opin hiukan näiden kansojen kulttuureista: aavikoiden taioista sademetsän asumistapoihin, tuntureiden pahoista hengistä preerian taisteluihin. Huomasin, että hyvin monia alkuperäiskansoja on syrjitty muiden toimesta. Onneksi heidän olonsa taitavat olla nykyään parempia tai ainakin kehittymässä pikku hiljaa. Kulttuuriakaan ei enää pyritä kitkemään pois vaan säilyttämään, se on minusta hyvin tärkeää.

Kansojen juurilla oli hyvin mielenkiintoinen lukuhaaste, johon oli ilo ottaa osaa. Suuri kiitos haasteesta Suketukselle. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti